Publisert på tirsdag 11. september, 2018
0Reisebrev fra Kenya
Forrige halvår representerte tidligere Hyperion-nestleder, Brage Sekse Aarset, Hyperion i utvekslingsprorgammet Right to Participate. Her kan du lese hans reisebrev fra to måneder i Kenya!
Habari! (swahili for “hei”, direkte oversatt “nyheter”)
For kort tid siden kom jeg hjem fra Kenya, hvor jeg har vært i to måneder. Denne våren har jeg nemlig representert Hyperion i utvekslingsprosjektet Right to Participate. Det er en utveksling mellom organisasjonene LNU (Landsrådet for Norges barne- og ungdomsorganisasjoner) og YAK (Youth Alive! Kenya). Deltakerene på prosjektet denne våren var to nordmenn og tre kenyanere som sammen tilbrakte tre måneder i Norge og to måneder i Kenya.
Prosjektet
Right to Participate handler om radikalisering og voldelig ekstremisme, eller mer spesifikt om at ungdomsorganisasjoner kan jobbe preventivt mot disse ved å bekjempe sosialt utenforskap og jobbe for økt deltakelse av ungdom i beslutningsprosesser i samfunnet. Forskningen viser nemlig at sosialt utenforskap er en vanlig faktor i radikalisering av ungdom. Ungdom som ikke fører tilhørighet til fellesskapet og kanskje ikke har jobb eller utdanning er mer sårbare for å bli rekruttert av et ekstremt nettverk som kan gi dem sosial tilhørighet, økonomisk stabilitet og en følelse av å kunne bidra til noe som er større enn seg selv.
Arbeidet vårt besto av å innhente kunnskap på relevante tema og dele den videre til medlemsorganisasjoner av LNU og YAK (begge disse er paraplyorganisasjoner for ungdomsorganisasjoner i sine respektive land) gjennom workshops, kurs og seminar. I tillegg gjorde vi litt forskjellige småting på vegne av LNU og YAK som kunne være lærerike for oss, typisk diverse møter og besøk hos organisasjoner. Jeg jobbet også litt med sosiale medier og videodokumentasjon.
Nye erfaringer
Kenya er en tidligere britisk koloni, og landets utvikling siden frigjøringen i 1963 har vært generelt positiv, men ikke uten utfordringer. Det er enda et samfunn preget av store ulikheter og høy arbeidsledighet sammenlignet med land som Norge. Dette gjør at organisasjoner har helt andre vilkår og merkbart færre statlige støtteordninger enn i Norge, men likevel har Kenya et levende og mangfoldig organisasjonsmiljø. Organisasjoner finansierer seg ofte selv gjennom dugnad eller har internasjonale donorer som Oxfam, USAID og vår egne Norad.
Jeg var i Kenya i to måneder, som akkurat er lenge nok til å merkbart skille seg fra et ferieopphold i utlandet, og jeg føler jeg har sett og erfart omgivelsene på en helt annen måte som deltaker på prosjektet enn jeg ville ha gjort som turist. Det har gitt meg økt forståelse av livet i Øst-Afrika og satt min nordeuropeiske tilværelse litt i perspektiv.
Det var en helt ny erfaring for meg å jobbe med prosjektarbeid i en så mangfoldig gruppe med folk fra helt forskjellige interessefelt og kulturer. Jeg har lært å være mer åpen for andre måter å gjøre ting på enn måten jeg selv foretrekker, og at jeg må være påpasselig når jeg kommuniserer med folk fra andre kulturer enn min egen for å unngå misforståelser.
Lyst til å dra på utveksling i en organisasjon?
Denne vårens utveksling var dessverre Right to Participate sin fjerdeog siste runde, og det kommer ingen nye utvekslingsprogrammer i regi av LNU i overskuelig fremtid. Men fortvil ikke! Fredskorpset, som sto for finansieringen av utvekslingen støtter utallige utvekslinger hvert år i alle slags organisasjoner. Les om alle prosjektene her.