Pegasus I den rykende ferske boken ”Rollespill” inviterer Ole Peder Giæver og Matthijs Holter leserne til å skape sine egne fortellinger.

Publisert på onsdag 14. mai, 2014

Ny norsk bok om rollespill når hyllene i dag!

I den rykende ferske boken ”Rollespill” inviterer Ole Peder Giæver og Matthijs Holter leserne til å skape sine egne fortellinger.

”Denne boka er en billett til fantasiens verden”, sier Giæver som selv har vært opptatt av rollespill siden han var 10 år.

”Vi håper dette kan være en god bok for barn så vel som for vokse som har lyst på en introduksjon til rollespill. Jeg synes rollespill er noe av det kuleste som finnes, så det er veldig gøy om så mange som mulig kan få ta del i det” sier han.

Boken er i Cappelen Damms Faktaløve-serie og er først og fremst myntet på barn og unge i 10-14 års alderen, men Holter mener at selve fritidsaktiviteten passer  godt for folk i alle aldere.

”Man skal ikke undervurdere hvor gira folk blir når de begynner å skjønne hva rollespill går ut på. Du kan begynne å spille rollespill under nesten hva som helst av forutsettninger. Hvis du har et par venner og en regelbok så trenger du ingenting mer, er du gira så kjører du på” sier Holter.

boken

Boken «Rollespill» kommer ut i dag

Ideen om å skrive en introbok om rollespill kom i 2012, og etter to år med litt av og på arbeid er nå norsk forlagsbransjes første rollespillsatsning på 10 år klar for publikum.

Boken er hovedsakelig en introduksjon til rollespill, med grunnleggende informasjon om hva rollespill er og hvilke ulike komponenter det består av. Den gir noen enkle spilleregler slik at leserne selv kan komme i gang, forteller om skikk og bruk for rollespillere, historikk og annen fakta.

Hva er forskjellen på en spilleder, en spiller og en rolle? Hvordan lager man en egen karakter? Hvem eller hva bestemmer hva som skjer videre i historien? Dette er typiske spørsmål man kan finne svaret på i ”Rollespill”.

”Dette er en litt kul måte å starte enkelt på. Boken er på norsk, den er lettlest, tilgjengelig og den er spennende for barn samtidig som den er foreldrevennlig” sier Holter som selv har tre barn han har spilt rollespill med. Blant dem er entusiasmen for hobbyen stor, og de har gitt gode pekepinner på hva som er spennende eller ikke.

”Det som ofte skjer når man lager noe for unger er at man tenker det må være så ufarlig, men når man skal spille noe så vil man jo ha det tøft og spennende. Det er det vi prøver å få til med den boken her” sier Holter.

”Det finnes mange rollespill på markedet, men ikke særlig mange som retter seg spesifikt mot denne målgruppen. Det er ikke så mange rollespill for barn enda og det er litt rart. Jeg tror det er lettere å begynne med rollespill når du er 11 år enn når du er 25 år” skyter Giæver inn.

Selv mener han at rollespill skiller seg ut fra alle andre typer spill, både databaserte så vel som analoge.

”Man kan fortsatt ikke oppleve den totale friheten man har til å forme historien, gjøre egne valg eller bygge verdener som man selv vil, i andre type spill. Du er fremdeles fanget av rammene som er definert av spillutvikleren. Det er kun i rollespill at man kan oppleve en fullstendig grenseløshet” sier han.

Ole Peder Giæver og Matthijs Holter

Skaperne av boken «Rollespill» Ole Peder Giæver og Matthijs Holter. Foto: June Witzøe

Boken kan du få tak i hos de fleste bokhandlere, på biblioteket, skolebiblioteker og den kan kjøpes online. Ønsker du å møte forfatterne så kan du både treffe dem og kjøpe boken på Arcon i år hvor de vil ha en stand.

Giæver og Holter har vært i samme rollespillgruppe i 14 år, og spiller for tiden det norske rollespillet ”Vandrerne” som ligger gratis på nett, og gleder seg til å ta en titt på ”Fabula 2” som snart når ut til det norske publikum. «Fabula» kan du ta en titt på her.

Giæver har tidligere skrevet en introduksjonsbok om rollespill, ”Den lille boka om rollespill”, som er tilgjengelig for nedlastning på Imagonem.org.

Om forfatterne:
Matthijs Holter
(f. 1972) ga ut rollespillet Draug på Spartacus i 2004. Han har bidratt til å utvikle rollespillet Lærelyst for skoleverket (Høyskoleforlaget) og har publisert en rekke internasjonalt anerkjente rollespill via antologien og bloggen Nørwegian Style. Holter mottok i 2006 Statens kunsterstipend for unge kunstnere for å arbeide med rollespillet «We All Had Names» om Holocaust.

Ole Peder Giæver (f. 1980) er medforfatter av det norske surrealistiske rollespillet Itras by. Spillet er oversatt til engelsk og finsk, og skal komme på fransk og tysk i løpet av året. Itras by er illustrert av den kjente norske tegneren Thore Hansen, og skrevet sammen med Martin Bull Gudmundsen, kjent fra underholdningsdokumentaren «Heia Tufte». Boka «Rollespill» er Giævers første utgivelse på et profesjonelt norsk forlag.

Tekst: Thea Bårdsdatter Foslie



Til toppen av siden ↑